VI edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach
Europy”
Rozpoczęła się szósta edycja trzyetapowego konkursu „Smaki Warmii,
Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z
obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie
ich w broszurze oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i
produktów specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Konkurs przebiega w trzech etapach:
I etap- nominacja do finałów subregionalnych konkursu. Zgłoszenia
należy nadsyłać do 25 października 2011 na adres:
Uczestnicy indywidualni
Warmińsko-Mazurska Iza Rolnicza
Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 32
10-578 Olsztyn
Tel/fax 89 535 48 43
europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
Przedsiębiorstwa i szkoły:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Departament Polityki Jakości
Ul. Emilii Plater 1
10-562 Olsztyn
Fax 89 521 98 59
Tel. 89 521 98 50
bjz@warmia.mazury.pl
z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
II etap- finały subregionalne konkursu odbędą się 05.11.2011r. w
Ełku oraz 19.11.2011 w Szczytnie i 26.11.2011 w Elblągu.
III etap- finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji
subregionanych- 03.12.2011r. w Olsztynie.
Uczestniczkami konkursu mogą być mieszkańcy województwa
warmińsko-mazurskiego; tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły
oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń
wiejskich.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty mleczne
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe
b) Przetwory warzywne
c) Produkty zbożowe
d) Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne:
Podkategorie:
a) Napoje bezalkoholowe
b) Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty
roślinne ze zwierzęcymi ( np. farsze).
Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie,
gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i
szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne ( w tym
koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu
pokoi gościnnych.
Finaliści VI edycji konkursu „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na
stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału na
szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –
Smaki Regionów” w 2012 r.
Zgłoszenia oraz regulamin konkursu znaleźć można na stronach
organizatorów:
www.wmirol.org.pl
,
www.europe-direct.olsztyn.pl ,
www.wrota.warmia.mazury.pl , zakładka: jakość i znaki
regionalne, podkategoria: Smaki WMiP na stołach.
|