Informacje o Urzedzie Miejskim w Olecku

Urząd Miejski w Olecku
Plac Wolności 3
19 - 400 Olecko

tel. +87 520 21 68 
fax. +87 520 25 58

um@um.olecko.pl
www.olecko.pl
olecko.eu

Zycie gminy Olecko
Gospodarka miasta i gminy
Mapy Olecka i okolic
Historia miasta i regionu
Turystyka szansa rozwoju regionu
Szukaj w Internecie
Ksiega gosci

UM Olecko

Informacje z ratusza 18 października 2011 r.


VI edycja konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

Rozpoczęła się szósta edycja trzyetapowego konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i produktów specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Konkurs przebiega w trzech etapach:

I etap- nominacja do finałów subregionalnych konkursu. Zgłoszenia należy nadsyłać do 25 października 2011 na adres:

Uczestnicy indywidualni

Warmińsko-Mazurska Iza Rolnicza
Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 32
10-578 Olsztyn
Tel/fax 89 535 48 43
europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl

Przedsiębiorstwa i szkoły:

Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Departament Polityki Jakości
Ul. Emilii Plater 1
10-562 Olsztyn
Fax 89 521 98 59
Tel. 89 521 98 50
bjz@warmia.mazury.pl

z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

II etap- finały subregionalne konkursu odbędą się 05.11.2011r. w Ełku oraz 19.11.2011 w Szczytnie i 26.11.2011 w Elblągu.

III etap- finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionanych- 03.12.2011r. w Olsztynie.

Uczestniczkami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego; tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.


Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty mleczne
d) Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategorie:

a) Przetwory owocowe
b) Przetwory warzywne
c) Produkty zbożowe
d) Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne:
Podkategorie:
a) Napoje bezalkoholowe
b) Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi ( np. farsze).

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:

a) przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne ( w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Finaliści VI edycji konkursu „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2012 r.

Zgłoszenia oraz regulamin konkursu znaleźć można na stronach organizatorów:
www.wmirol.org.pl , www.europe-direct.olsztyn.pl , www.wrota.warmia.mazury.pl , zakładka: jakość i znaki regionalne, podkategoria: Smaki WMiP na stołach.
 

Alicja Mieszuk rzecznik prasowy UM w Olecku tel. (087) 520 19 50 www.olecko.pl  

...

UM Olecko Ostatnia zmiana: 18 października, 2011

Do początku strony