Wraz z początkiem sezonu grzewczego śmiertelne żniwo w całej Polsce zaczyna zbierać cichy zabójca, czyli czad. Z powodu zatrucia tlenkiem węgla co roku w naszym kraju umiera kilkadziesiąt osób. By uchronić się przed tym zagrożeniem należy obudzić czujność i zastosować się do kilku najważniejszych zasad. Razem powiedzmy NIE dla czadu!
Czad nazywany jest cichym zabójcą, ponieważ jest niewidoczny, nie ma smaku ani zapachu. Zagrożenie zatrucia wzrasta w okresie grzewczym i jest szczególnie duże w domach i mieszkaniach, w których urządzenia grzewcze oraz przewody kominowe oraz wentylacyjne są wadliwe lub nieprawidłowo użytkowane.
Trujący tlenek węgla powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in. drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla czy ropy. Może ono wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza do urządzenia, w którym następuje spalanie albo przez zanieczyszczenie, zużycie lub np. złą regulację palnika gazowego, a także przedwczesne zamknięcie paleniska pieca lub kuchni. Jest to szczególnie groźne w pomieszczeniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na zimę.
Jak zapobiegać zatruciu?
Przede wszystkim należy zapewnić możliwość stałego dopływu świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz swobodny odpływ spalin.
Należy pamiętać, by:
- uchylić okno w mieszkaniu, gdy korzystamy z jakiegokolwiek źródła ognia (pieca gazowego
z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),
- nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
- przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług wykwalifikowanej osoby,
- dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych oraz
ich czyszczenia.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami zawartymi w załącznikach.
Telefony alarmowe w razie niebezpieczeństwa:
• 112 – numer alarmowy
• 999 – Pogotowie Ratunkowe
• 998 – Straż Pożarna
• 997 – Policja